Birds of the World
 - White-backed Night Heron
Adult - White-backed Night Heron
Adult
Adult - White-backed Night Heron
+4
Immature - White-backed Night Heron
Immature
Adult - White-backed Night Heron
Adult
Adult - White-backed Night Heron
Adult
Adult - White-backed Night Heron
Adult
 - White-backed Night Heron
Watch
 - White-backed Night Heron
Listen

White-backed Night Heron Calherodius leuconotus Scientific name definitions

Albert Martínez-Vilalta, Anna Motis, and Guy M. Kirwan
Version: 1.1 — Published October 24, 2023
Revision Notes

Sign in to see your badges

Full content is available exclusively to Birds of the World subscribers. Sign in Learn more

Introduction

This account summarizes the life history of the White-backed Night Heron, including information relating to its identification, systematics, distribution, habitat, diet, vocalizations, breeding ecology, and conservation status.

Subspecies


SUBSPECIES

Calherodius leuconotus leuconotus Scientific name definitions

Distribution

Senegal east to Nigeria

SUBSPECIES

Calherodius leuconotus natalensis Scientific name definitions

Distribution

Cameroon south to northwestern Angola and east to eastern Sudan, western Ethiopia, and northeastern Democratic Republic of the Congo, south through eastern Africa to southeastern Angola, northern Botswana, and eastern South Africa
Distribution of the White-backed Night-Heron - Range Map
Enlarge
  • Year-round
  • Migration
  • Breeding
  • Non-Breeding
Distribution of the White-backed Night-Heron

Recommended Citation

Martínez-Vilalta, A., A. Motis, and G. M. Kirwan (2023). White-backed Night Heron (Calherodius leuconotus), version 1.1. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.wbnher1.01.1
Birds of the World

Partnerships

A global alliance of nature organizations working to document the natural history of all bird species at an unprecedented scale.